313. GÜN

28 Aralık Çarşamba

Bugün hala çok hastayım o nedenle çok iştahsızım sadece sütümü içtim. Tostumu da yaptım ve yanıma aldım.

09.30
1 fincan süt 

10.30
2 dilim Uno çok tahıllı ekmek 
1 dilim kaşar peyniri ile tost


Bugün kahve bile içmedim, dün de içmemiştim. Hastalıktan canım istemiyor :(
Karnım da çok uzun süre acıkmadı, iştahsızlık çok kötü birşey. 

Acıkmadığım halde artık geç olduğu için yemek yemeye gittim. Arkadaşım ve kızıyla Değirmen'de buluştuk.. 


16.00
Tavuklu dürüm (içinde fazla tavuk yoktu ve dürümü de çok inceydi, hafif bir yemekmiş. Ama domates ve salatalıkları yedim, patates kızartmalarını yemedim. Bu hazır patateslerden hiçbir tat almıyorum. Evde kızarmış patates olsa kaçırmazdım)


0fise Doygun Ekmek ve Diyetisyenler Dünyası'ndan yılbaşı hediye paketi geldi. Gönderilen tüm ürünler için çok teşekkür ediyorum. Çıtır Elma'nın 18 gramlık paketinin tamamını yedim. Üzerinde 65 kcal yazıyor. Taze elma yemek istemezseniz iyi bir alternatif ara öğün olabilir.


20.30
6 kaşık ıspanak yemeği
1 kaşık ev yoğurdum
2 dilim  Uno çok tahıllı ekmek
1 adet zencefilli yılbaşı kurabiyesi


22.00
1 adet elma
1/2 armut
1 çay bardağı kadar ayçekirdeği

Toplam 2 litre kadar su

Günün değerlendirmesi :
Canım istemese bile yine de yemeklerimi ihmal etmedim. Hastayken iştahım olmasa bile mutlaka yemek yerim. Umarım yarına iyileşirim. Yılbaşından önce yapacak çok işim var...

28 Aralık Çarşamba

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.kendinizeiyibakin.com
www.seraporak.com

312. GÜN

27 Aralık Salı

Bugün Etiler günüm...

07.30
3/4'e yakın sokak simiti
2 dilim beyaz peynir

Bugün hastalığım yeniden başladı. Aslında dün iyileşmiş gibiydim ama nasıl oldu anlamadım bugün tekrar başladı. Sanırım burnum silmekten kopacak!

10.00
1 kupa çay

Arkadaşım Füsun Hanım yine çok güzel bir bulgur pilavı yapmış. Bu sefer bol yeşil mercimekliydi. Bu öğlen yine çok sağlıklı beslendiğimiz için mutlu olduk.


12.30
3 kaşık kıymalı karnıbahar yemeği
3 kaşık barbunya pilaki
3 kaşık mercimekli bulgur pilavı
1 bardak ayran

1/3 portakal

16.00
1 kupa elma, tarçın, karanfil çayı
12-13 tane kadar kabak çekirdeği


17.30
2-3 yudum ev yapımı vişne likörü (bir danışanım hediye getirdi, gerçekten tadı çok güzeldi, gün içinde likör kaçamağı yaptım:)

19.00
1 yarım ceviz
4 adet kuru kayısı

Çok hasta olduğum için doğruca eve geldik. Pazartesi akşam dondurulmuş (superfresh) ıspanaktan kendim için yemek yapmıştım. Eşim yemez, ona da başka şeyler hazırladım.


21.00
1/2 kase makarna çorbası (Pazar günü yaptığımdan)
8 kaşık ıspanak yemeği (kıymasız)
1 kase ev yoğurdu
1,5-2 dilim beyaz ekmek

22.30
1 kupa rezene çayı

Toplam 2 litre kadar su

Günün değerlendirmesi :
Bugün baklagil, tahıl ve sebze günü oldu. Favori sebzemin ıspanak olduğunu artık herkes biliyor. Ne yersem ıspanaklı olmasını istiyorum. Yemeği, böreği, pidesi, yumurtası, gözlemesi...:)

27 Aralık Salı

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.seraporak.com
www.kendinizeiyibakin.com

YILBAŞI GECESİ NASIL BESLENMELİYİZ?




Nihayet bir yıl boyunca beklediğimiz gün geldi! Yılbaşı akşamı bazı insanlar için eğlence odaklı düşünülen anlamlı bir kutlama tarihidir. Ancak pek çoğumuz için de bir takım kararlar almak, yaşam tarzımızda değişiklik yapmak, yeni bir şeylere başlamak ve kendimizi yenilemek için hoş bir başlangıç tarihidir. Bu motivasyonla yola çıkmak gerçekten etkili bir çözümdür.

Bu kadar anlam yüklediğimiz bir geceyi mutlu hatırlamak ve tadında kutlamak için alacağımız önlemler arasında en önemlisi beslenmedir. Çünkü tam bir kutlama havasında geçen bu gecede yemeklerin, mezelerin ve alkolün dozu malesef fazlasıyla kaçmaktadır. Ertesi gün tüm bunların vücutta yarattığı baş ağrısı, ağırlık ve yorgunluğu düşünürsek yeni karalarımızı uygulamak için ihtiyacımız olan enerjiyi ve morali nasıl bulabiliriz?

Öncelikle yılbaşından bir hafta önce kontrollü beslenerek depolarımızı boşaltabilir ve vücudu hazırlayabiliriz. Zaten pek çok kadın yılbaşı gecesi daha ince ve güzel görünmek ve istediği elbiseyle daha şık olmak için bu taktiği uygular. Vücutta birikmiş olan ödem atılarak gerçekten de daha ince görülebilirsiniz. Diyetisyeninizin hazırlayacağı bir detoks beslenme listesi ile ödeminizden çok rahat kurtulabilirsiniz. Bir uzmana danışmadan asla arkadaşlarınızdan duyduğunuz diüretik (vücuttan su atmaya yardımcı) ilaçlardan kullanmayınız.

Yılbaşı akşamı nasıl olsa fazla yemek yeneceği fikri ile gündüz hiçbir şey yememek en büyük yanlışlardan biridir. Çünkü akşama kadar çok fazla acıkacağınız için kontrolsüz bir şekilde yersiniz ve vücudu da depolama eğilimine sokarsınız. Aç kalan bir vücut aldığı besinleri yakmak yerine bir sonraki açlıkta kullanmak üzere depolamak ister. Bu nedenle güne kahvaltıyla başlamak çok önemlidir. Hafif bir öğle yemeği ve ara öğünlerle akşama hazırlık yapılabilir. Aralarda meyve tercih edilebilir. Öğle yemeğinde çorba, hafif bir sebze yemeği, yoğurt ve çok az pilav/makarna veya 1-2 dilim ekmek tercih edilebilir. Bisküvi, kurabiye, poaça  tarzı atıştırmalardan uzak kalın çünkü sizi daha çok acıktıracaktır.

Bir yılbaşı geleneği olarak menülerde hindi olması çok büyük bir avantajdır. Çünkü hindinin kolesterolü çok düşüktür. Kırmızı ete göre sindirim kolaylığı sağlar. Bu sebeplerle hindi tercih edilmesi faydalı olacaktır.

Yılbaşı gecesi evde ya da dışarıda olmanız çok fark etmeyecektir çünkü eğer çok fazla çeşit besin varsa illa ki tüketim de fazla olacaktır. Evde yiyecek hazırlayanlar için çeşitin az tutulması, bundan ziyade sunum şıklığına önem verilmesi ufak bir tüyo olabilir. Örneğin şık kaselerde servis edilen bir salataya kimse hayır diyemez. Salata tüketimi tokluk oluşturacağı için besin tüketimini de baskılar.

Fazla besin tüketiminin hele de hızlı ve büyük lokmalar halinde yenildiyse tansiyonu arttırması ve kalbi sıkıştırarak zorlaması mümkündür. Yılbaşı gecesi acil servislerde halk diliyle “mide fesatı” denilen sindirim sorununu yaşayan ve midesi yıkanan çokça hastaya rastlayabilirsiniz. Yavaş yavaş ve  azar azar yemek gerçekten çok önemlidir.

Çok yağlı ve kızartma türü besinleri tüketmekten kaçınınız. Hazırlanan mezelerden tabağınıza birer kaşık alıp porsiyonu yinelemezseniz hem tadımlık hem de doyumluk bir keyif yaşarsınız. Ordövr tabağında yer alan şarküteri ürünlerinin yarısını veya üçte birini yiyiniz. Çünkü peynir, salam, pastırma, mayonezli mezeler vb. yüksek kalorilidir. Ayrıca beraberindefazla ekmek tüketimine de neden olabilir. Ana yemeğinizin yanında pilav/makarna/püre/erişte/börek vb. bir karbonhidratlı besin varsa ekmek yemeyiniz. Tabağınıza konulan porsiyonun da tamamını bitirmemeye çalışınız. Mümkünse zeytinyağlı sebze yemeklerine ve salataya öncelik veriniz.


Yılbaşı akşamı en önemli konulardan biri de alkol tüketimidir. Bir kutlama akşamı olduğu için ve yemek masasında uzun kalındığı için alkol de yemek kadar fazla tüketilmektedir. Hem yemek hem alkol kaçtığında kalori çok artacaktır ve yılbaşı gecesi sonrası baş ağrısı, yorgunluk, mide ağrıları, bulantı, kusma, ağırlık hissi de ortaya çıkacaktır. Alkol alırken rakı, votka, viski gibi yüksek alkollü olanların yerine şarap, şampanya veya bira gibi düşük alkollü türler tercih edilebilir. Kadınlar için en fazla 2 kadeh erkekler için de en fazla 3 kadeh gibi bir sınırlama faydalı olacaktır.

Su tüketimi hem yılbaşı akşamı hem de ertesi gün için mutlaka arttırılmalıdır. Yılbaşı akşamı sofrada ara ara, yudum yudum su içmek hem tokluk hissini arttırır hem de sindirim kolaylığı sağlar. Midenin çalışmasına ve yorulmamasına yardımcı olur. Bir diğer önemli konuda yılbaşı gecesi tüketilen alkolün vücutta yaratacağı etkiyi azaltmaktır. Alkol vücuttan fazlasıyla su atılmasına neden olur. Atılan suyu yenisiyle yerine koymazsak susuz kalan vücut daha kolay yağlanır ve toksin birikir. Bu nedenle yılbaşı gecesinin ertesinde bol bol su içmek gerekir. Bitki çayları, özellikle meyve çayları ve taze sıkılmış portakal/havuç suyu gibi içeceklerle desteklemek de iyi gelecektir. Bu konuyla ilgili videolarımı izleyerek bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz. Akşamdan kalma olmamak için veya akşamdan kalma olduysanız uzmantv'deki videolarıma mutlaka bir göz atın...



Yılbaşı gecesi sonrası beslenmenize ekleyeceğiniz meyve, sebze, salata desteği ile yapacağınız birkaç günlük detoks uygulaması hem vücudunuza iyi gelecektir hem de yeni yılda yapmak istediklerinizi size hatırlatacak bir kür olacaktır. Yılbaşı ertesinde aldığınız fazla kaloriyi yakmak için açık havada yapacağınız 1-1,5 saatlik bir yürüyüş de çok iyi olur. Hem oksijenlenmiş hem de kalori yakmış olursunuz.

Yeni yılda yapmak istedikleriniz için enerjiniz tam, sağlığınız yerinde olsun. Kendinize iyi bakın…

Diyetisyen Serap Orak Tufan 

www.kendinizeiyibakin.com

311. GÜN

26 Aralık Pazartesi

Bu sabah kahvaltımı evde yaptım. Haftanın ilk gününe moral olarak iyi başladım. Sanırım yeni yıl motivasyonu kendini göstermeye başladı...

08.00
1 fincan süt 
2 dilim Uno çok tahıllı ekmek 
1 dilim kaşar peyniri ile tost


09.00
1 kupa kahve

Bugün ofiste biraz işlerim vardı o nedenle zaman nasıl geçti anlayamadım. Acıktığımı da pek hissetmedim. Yemek saatim biraz sarktı.

Öğle yemeğimi için Batı Ataşehir'deki Big Chefs'e gittim. Tek başıma harika bir yemek yedim :)


14.30
1 kase ezogelin çorbası
Füme somon salatası (tam benlik enteresan bir salataydı. Suşi sevenlerin de seveceği bir salataydı. Bolca somon fümeyi kuşkonmaza sararak salatanın üstüne koymuşlardı. Ayrıca avakado parçaları da vardı. Avakado çok yağlı bir yiyecektir. Tropik meyve diye kanıp bolca yememek lazım.)
1 dilim tam buğday ekmeği


Bu civardaki işimi de halledip ofise döndüm. 20.00'ye kadar randevularım var...

17.30
1 kupa yeşil çay

20.45
5 tane etli lahana sarması (1 tanesini eşime verdim)
4 dolu kaşık barbunya pilaki
1 kase ev yoğurdum


22.00
1 kupa rezene çayı

23.00
1 avuçtan az ayçekirdeği

Toplam 2 litre kadar su

Günün değerlendirmesi :
Bence bugün oldukça hafif beslendim. Salatam da çok kalorili sayılmazdı. Hem balık (füme de olsa), hem sebze, hem salata, hem baklagil, hem yoğurt-süt, hem de tahıl grubunun olduğu çok dengeli bir gündü. Size de her sağlıklı besinin olduğu bir beslenme şekli yani diyet dilerim :)

26 Aralık Pazartesi

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.kendinizeiyibakin.com
www.seraporak.com

310. GÜN

25 Aralık Pazar

Bugün 10.00'da kalktım. Eşim bakkala gidip ekmek almış bile. Eskiden Pazar sabahları geç uyanmama sinir oluyordu, neymiş efendim gün geçiyormuş. Gün benim günüm arkadaş, uyumayı seviyorum ben! Ama artık kabullendi :) buradan çıkarılan sonuç : uzlaşmayın! Eninde sonunda istediğinizi elde edersiniz :)))


10.30
1 bardak taze sıkılmış portakal suyu
1 dilim beyaz peynir (kibrit kutusundan hallice)
1 yumurta (beyazının yarısını yemedim)
3 adet iri yeşil zeytin (buna bayılıyorum)
1 tane yeşil biber
3 dilim beyaz ekmek (Pazar sabahı da kepekli, tam buğday, çavdar yiyecek değilim. Siz de molalar verin sürekli aynı şey yenmez)

Kendime bol hasta çayımdan yaptım. 2 kupa içtim. Hala nezleyim ve halsizim :(


Dün eşim bana Adele'in 21 isimli cdsini hediye etmişti. Çok sevindim çünkü sesini ve şarkılarını çok seviyorum. Kürşad Fenerbahçeli kızları (Dilek ve Simla) alıp Kadıköye'e gitti. Fenerbahçe mitingine katılacaklar. Hazır ev bana kalmışken açtım Adele'i, aynı cdyi defalarca dinledim. Umarım komşular rahatsız olmamıştır birazcık sesini açtım çünkü :) Ama rolling in the deep de sessiz dinlemez ki!

14.30
1 paket Doritos Alaturca cips (60g)
1 adet zencefilli yılbaşı kurabiyesi


Bu arada haftanın yemeğini de yaptım. Sadece barbunya pilaki ve domatesli makarna çorbası. Fiyonk makarna şeklindeki çorbalığımı Roma tatilimizde almıştım. Yalnız baya bir market alışverişi yapmışım değil mi? :) Eşime de hamsi siparişi verdim akşama fırında hamsi yapacağım. Twitter takipçilerim yemek yapmama an ve an şahit oldular :) yemek yaparken ilham geldikçe twit yazdım...

17.00
1 adet elma


18.30
1 kase domatesli makarna çorbası (Barilla minik fiyonk çorbalıktan, domatesler hazır konserve doğranmış domates)
25 adet fırında hamsi

Roka, maydonoz salatası
1 kaşık barbunya pilaki


Geri kaldığım blog günlerimi yazmaya devam...

22.30
7-8 tane kestane kebap
1 kupa hasta çayım

Toplam 2 litre kadar su

Günün değerlendirmesi :
Bugün evde güzel dinlendim. Tabi ki saatler düzensiz olduğu için 2 öğün oldu. Ama cipse rağmen çok sağlıklı beslendiğimi düşünüyorum. Yaşasın ev yemekleri!

25 Aralık Pazar

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.seraporak.com
www.kendinizeiyibakin.com

309. GÜN

24 Aralık Cumartesi

Bu sabah eşime ve bana hızlıca tost yaptım. O okula gidecek ben işe :)

08.20
1 fincan süt
Kaşarlı tost (beyaz ekmeğin köşe kısmıyla yaptım. 2 dilim ekmek yerine geçer)

09.30
1 kupa kahve

Evden annemin yaptığı böreklerden getirdim. Randevu arasında hızlıca yerim.

12.30
2 dilim ıspanaklı börek

14.00
1 adet muz

Eşimle Palladium'a gittik. Ama gittiğimize pişman olduk. O kadar kalabalıktı ki! Sadece park yeri bulmamız bile 30 dakikayı geçti.  Berra'nın yeni gözlüğünü alıp, bir kahve molası verip çıktık. Trafikte berbattı.


16.00
1 fincan latte(Tchibo'da)
Arada sütten yapılmış bir kahve içerek bir süre tok kalmayı garantilemiş oldum.

Kürşad beni Metro'ya bıraktı. Semra ve Berra ile buluşup alışveriş yapacağım.  Hasta hasta alışverişe gelmek istemezdim ama mecburdum. Tahmin ettiğimden uzun sürdü ve çok acıktık. Eve geldiğimizde eşim lahmacun sipariş vermişti. Bu kadar sık lahmacun yediğim halde kilo almıyorum gördüğünüz gibi. Çünkü hiçbir şeyi abartarak yemiyorum. Porsiyon kontrolü bende:)


20.30
1,5 lahmacun
1/2 kutu ayran

Akşam boyunca 2 büyük kupa da hasta çayımdan içtim.

22.00
1 adet armut

23.00
1 çay bardağı kadar ayçekirdeği

Toplam 2 litreye yakın su

Günün değerlendirmesi : 
Yoğun bir iş günü ve dışarıdaki koşturmamın ardından dinlenmeyi hak ettim. Yarın evden çıkmayı hiç düşünmüyorum. Zaten nezleyim.
Bugün dışarıda olduğum için az su içebildim ama akşama telafi ettim.

24 Aralık Cumartesi

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.seraporak.com
www.kendinizeiyibakin.com

308. GÜN

23 Aralık Cuma

09.00
1 fincan süt

10.00
1  kupa kahve-ofiste
2 dilim Wasa Fibre
1 dilimden az kaşar peyniri (ofiste kalmamış)

Öğle yemeğimi 2 arkadaşımla yiyeceğim. Ofise en yakın yer olan Ataşehir Değirmen'e gittik


14.00
6 adet Değirmen köfte
3 kaşık pirinç pilavı
4 kaşık çoban salata
1 küçük kutu ayran

1 çay bardağı çay

Cuma öğleden sonraları çalışmıyorum ve bazı işlerimi halledecek zamanım oluyor.

1 çay bardağı çay
1 fincan kahve

Hava o kadar soğuk ki ben de eve geldim. Eşimle akşam çıkma planımızı iptal ettik. Sanırım nezle oluyorum. Halsizlik başladı, yarın sabaha nezleyim bence :(


18.00
1 adet armut
1 adet yılbaşı kurabiyesi (bu kurabiye sadece yılbaşında çıkıyor. İçinde zencefil ve kayısı marmelatı var. Biz küçükken babam Almanya'dan getirirdi. Seneler sonra tesadüfen tekrar yediğimde resmen çocukluğuma döndüm. Şimdi her yeniyıl zamanı mutlaka alıyorum.)

Evde yemek olması çok iyi oldu. Yemek yapmak zorunda kalmadım.


20.00
1 kase Knorr yuvalama çorba
12 tane etli lahana sarması
3 kaşık ev yoğurdu

Bu arada bütün akşam hasta çayımdan içtim. 
Hastayım diye eşim bana nar ayıkladı eline sağlık...

22.00
1 kase nar
Çok az kabak çekirdeği


Toplam 1,5 litre kadar su

Günün değerlendirmesi : 
Öğlen ve akşam protein aşırlıklı beslendim. Hem köfte hem de kıymalı lahana sarması yedim. Annem bu sefer az pirinçli sarmış. Eşimin böyle daha çok hoşuna gitti tabi. Benim anlayamadığım bazı insanlar etli lahana sarması yer ama kıymalı kapuska yemez. Halbuki aynı şeyin dağılmış hali tat farkı yok bence :) tipi farklı o ayrı tabi...
Meyvelerimi de yedim yine :)

23 Aralık Cuma

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.seraporak.com
www.kendinizeiyibakin.com

307. GÜN

22 Aralık Perşembe

Bu sabah kahvaltımı evde yaptım. İlk 2 randevum tam evden çıkmak üzereyken iptal olunca bana da kahvaltı zamanı oluştu.

10.00
1 bardak süt 
2 dilim Uno çavdar ekmeği 
1 dilim kaşar peyniri ile yaptığım tost


11.00
1 kupa kahve

Öğle yemeğimi arkadaşımla yiyeceğim. Ofislerimiz aynı binada olduğu için beraber sipariş verdik. Onun ofisinde yiyeceğiz.

14.30
Ton balıklı salata (salata yemek çok çiğnemeyi gerektirdiği için yorucu oluyor)
1 dilim kepekli ekmek


15.30
1 küçük çikolata
1 kupa kahve

17.30
1 kupa yeşil çay

Bu akşam geç çıkacaktım ama son randevum iptal olduğu için eve erken gidebileceğim.

19.30
10 tane etli lahana sarması (bunları annem gönderdi harika olmuş!)
3 kaşık ev yoğurdum



22.00
8 tane kestane kebap
1 adet muz
1 adet armut

Toplam 2 litre kadar su

Günün değerlendirmesi :
Her iki öğünde de proteinli ve sebzeli yiyecekler yemiş oldum. O nedenle lifli beslendim. Üstelik kaç gündür meyve yemeyi ihmal ediyordum. Bugün yedim artık :) akşam yemeğinde ekmek yemediğim için bir karbonhidrat kaynağı olan kestaneyi de kaçırmamış oldum. Kestaneler çok güzeldi resmen şekerli gibiydi. Eski tip bir ızgaram var onda pişiriyorum. 

22 Aralık Perşembe

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.kendinizeiyibakin.com
www.seraporak.com

306. GÜN

21 Aralık Çarşamba


Bugün randevularım 11.00 de başlıyor o nedenle kahvaltımı evde yapacağım. Bana sürekli ne kadar peynirle tost yaptığımı soran takipçilerim için bugün yakın plan bir fotoğraf çektim. Göz kararı kesiyorum işte. Deney yapar gibi ölçüp tartmaya gerek yok...


10.00
1 fincan süt
1 Uno çavdarlı kaşarlı tost (tam yağlı Sütaş kaşar peyniri)

11.00
1 kupa kahve

14.00
1 fincan Nescafe

Öğleden sonra oldukça boş vaktim vardı ben de saçlarımın dip boyası için kuaföre gittim. Tok olduğum için yemeden gitmiştim ama işlem çok uzun sürdüğü için oldukça acıktım. Ofisimin hemen altında Mc Donald's olduğu için bugün bir burger yiyeyim dedim.


16.30
1 adet Mc Beefy (bana göre çok büyük bir burgerdi, köftesi 4 köfte kadar kesinlikle vardı. Malesef mayonezliydi. Ama tadı tabi ki güzeldi. Yanında asla patates kızartması almadığımı artık dünya alem öğrendi diyebilirim :)
1 kutu ayran

Bu kadar yağ oranı yüksek bir burger beni uzun süre tok tutar...

17.30
1 fincan yeşil çay

Eve gidişim 20.00 oldu. Annemim gönderdiği böreklerden yemeyi düşünüyorum. En sevdiğim börek ıspanaklı börek olduğu için bana öyle göndermiş. Eşim ıspanak sevmediği için ona da patatesli mercimekli göndermiş. Bir de lahana sarması var ama onu yarın yemeyi düşünüyorum :)


20.30
2 dilim ıspanaklı börek (bıraksanız 10 dilim yerim ama kendimi tutuyorum. Kalanını dondurucuya attım bile)
1 kase ev yoğurdum

22.30
8 adet kestane kebap

Toplam 2 litre kadar su

Günün değerlendirmesi :
1 fast food 1 ev böreği (meyseki sebzeli) ile biraz kötü beslenmiş sayılırım. Sulu bir yemek yemedim. Eşimin kestane sevdası yüzünden ve genellikle geç yeme sebebiyle kilo almazsak iyidir. Farkındaysanız meyve yemeyi hep ihmal ediyorum. Hiç iyi bir huy değil...

21 Aralık Çarşamba

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.seraporak.com

305. GÜN

20 Aralık Salı

07.30
3/4'e yakın çok tahıllı simit (üzerinde bolca ayçekirdeği vardı. Her zamanki simitçimiz gelmediği için biz de Piya marketten almak zorunda kaldık malesef.)
1 dilim beyaz peynir
1/2 dilim kaşar peynir

09.30-11.00
1 kupa Kahve ve çay

11.30
2 adet kuru kayısı

Arkadaşım Füsun Hanım çok güzel bir bulgur pilavı yapmıştı. İçine keten tohumu da serpmiş. Bu fikri beğendim :) Bulguru çok sevdiğim için sanırım şansım bulgurdan yana açık :)


13.00
1 kase yayla çorbası (buğdaylı)
5-6 kaşık bulgur pilavı
Salata

16.00
1 kupa rezene

19.00
2 tane fındık
2 adet kuru kayısı

Bugün eşimin beni almaya gelmesi geç oldu. O nedenle Semralar'a gidişimiz saat 21.00 oldu ve baya acıktık. Şansımıza kurufasulye pilav vardı.

21.30
8 kaşık kuru fasulye yemeği (valla hiç mütevazi olamayacağım, bizim ailenin kadınları mutfak işinden anlıyor :) annesinin kızları...)
4 kaşık pirinç pilavı

22.30
1 fincan ıhlamur

Toplam 2 litre kadar su

Günün değerlendirmesi : 
Bugün baklagil ve tahıl günü oldu. Her iki grubu da çok sevdiğimi takip edenler bilir. İç Anadolu insanı olunca bu besin grupları ile aranız daha iyi oluyor :) çok yemek seçen insanları anlayamıyorum...
Annemin gönderdiği paketleri aldık :) bu kadar ıspanaklı börek yapılmaz ki ama anne ya! Kilo almamaya çalışıyoruz devamlı...

20 Aralık Salı

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.seraporak.com
www.kendinizeiyibakin.com

304. GÜN

19 Aralık Pazartesi

Bu sabah kahvaltımı evde yaptım.


08.00
1 bardak süt (İkea'nın yılbaşı serisinden güzel değil mi?)
2 dilim Uno çavdar ekmeği 
1 dilim kaşar peyniri ile yapılmış tost


09.30
1 kupa kahve

Öğle yemeğimi yine Ataşehir Değirmen'den sipariş verdim.


13.00
1 kase mercimek çorbası
5 kaşık et sote (10-12 parça kuşbaşı dana eti)
5-6 kaşık pirinç pilavı (tabi ki pilav yediğim için ekmek yemedim)

Arkadaşıma kahve içmeye gittim.

15.00
1 küçük çikolata
1 Türk kahvesi (fincan biraz büyüktü ve çok hoşuma gittiği için göstermeden yapamadım)


16.00
1 Türk kahvesi (bu da kendi ofisimde bir arkadaşımla)

Akşam eve gelip yemek hazırlamam gecikti. Salata malzemeleri kötü olmadan salata yapayım dedim. Derin dondurucudan da daha önce yaptığım köfteleri çıkardım. Bu son paketti bir ara yeniden köfte yapmam lazım.


21.00
1 kase Knorr yuvalama çorba (çok başarılı olmuş, ben evde kendi çorbasını yapan bir kadın olsam da nadiren hazır çorba alıyorum. Bunu da beğendim)
3 adet köfte
Yeşillikli salata (tabi ki zeytinyağlı, asla yağsız salata yiyemem)
1 dilim beyaz ekmek


Bugün başka da birşey yemedim. Malesef meyve de yemedim :(

Toplam 2 litre kadar su


Günün değerlendirmesi :
Yarın akşam Semralar'a gidip annemin gönderdiği yemekleri alacağız. Evde sebze veya başka bir yemek yok. Sadece hazır çorba ve yoğurt var. Dün gece yatmadan önce 1 litre uht süt ile yoğurt yapmıştım. Gayet güzel tutmuş. Hep kendi yoğurdumu maya olarak kullandığım için sanırım iyice doğal kıvamı yakaladım. Siz de evde yoğurt yapın illa köyden maya getirmeniz gerekmez.


19 Aralık Pazartesi

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.kendinizeiyibakin.com
www.seraporak.com

303. GÜN

18 Aralık Pazar

Bugün yine tatlı Berramın sabah odamıza gelmesiyle uyandım. Gerçi benden çok Kürşad'la ilgileniyor ama olsun :) Eşim arkadaşları ile kahvaltıya gitti biz de 3 kız beraber kahvaltı yaptık.

10.00
1 fincan çay
4 dilim sucuk (ben eskiden eve hiç sucuk almazdım ama evlendikten sonra eşim devamlı aldığı için hemen hemen her Pazar yemeye başladım. İlk evlendigimizde pişirsem bile yemiyordum ama şimdi yiyorum. Evliliğin kötü yanlarından biri (iyi yanları da var tabi :) beslenme alışkanlıklarınızın sapmasıdır. Dikkat edin. Eşiniz sağlıksız besleniyorsa ona uymayın. Bu her 2 taraf için de geçerli. Pek çok danışanım evlendikten sonra aldığı kilolar nedeniyle bana başvuruyor. Bu gerçeği atlamamak lazım...)
1 haşlanmış yumurtanın sarısı ve beyazının yarısı
1 dilim beyaz peynir
2 tane zeytin
1/2 simit

Bu arada dün sabah sütümün yanında 1 tane hindistancevizli kurabiye yemiştim yazmayı unutmuşum. Kardeşim yapmış getirmiş. O kadar güzel yapmış ki! Tarifi yakında...

12.30
1 kupa kahve

Bir Pazar klasiği olan geleneksel kısır yapımı çalışmalarıma başladım. İşte hayır diyemediğim ve çok yediğim yiyeceklerden biri. Kısır!!! Ama güzel yapıyorum bence :)


16.30
Bolca kısır (ben deyim 20 siz deyin 25 kaşık! Bu fotoğraftakini yedim bir de bunun yarısına yakın yedim)
8 adet acı biber turşusu


18.00
1 fincan Türk kahvesi

Bu kadar kısır yiyince tabi ki de acıkmadım!

21.00
1 küçük elma
1 adet hindistancevizli kurabiye

22.00
2 kadeh votka-elmalı gazoz

Toplam 2 litre kadar su


Günün değerlendirmesi : 
Bu Pazar hafta içi yemekleri yapmadım. Çünkü kardeşimin eşi Antalya'ya gitmişti. Bu gece dönecek. Annem bir sürü yemek gönderecek hepimiz çok mutluyuz :) gece yatmadan önce ev yoğurdumu da yapacağım. Bu hafta hazır yoğurt yemek zorunda kalmıştık. Kısırı biraz fazla kaçırdım ama kaçan şey evde yaptığım kısır olsun. Sonuçta bulgur ve salata karışımı. Zeytinyağını biraz fazla koymuş olabilirim :) Hafta içi porsiyonları telafi ederim. Takipte olun...

Bu arada yılbaşı için ev dekorasyonuma eklediğim örtü ve mumlarımı da göstermek istiyorum. Evin havası değişti...

18 Aralık Pazar

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.seraporak.com
www.kendinizeiyibakin.com

302. GÜN

17 Aralık Cumartesi

Dün akşam geç saatte büyük bir pizza yedigim için bu sabah kahvaltı yapmamaya karar verdim. Ama süt içeceğim. Zaten hala tokum...

08.30
1 fincan süt
1 adet hindistancevizli kurabiye (Semra yapmış ve harika olmuş)

09.00
1 kupa kahve

12.30
1 fincan Knorr hazır domates çorbası

Semra ve Berra ile İkea günü yapacağız. Çok acıktım orada yerim artık...


15.00
1 kase çorba
2 dilim hindi füme rosto (yanındaki yuvarlak patates dilimlerinden 1 tane yedim diğer 3 taneyi kardeşim yedi)
Akdeniz salata (peynirin birazını yemedim)

2 çatal bademli çikolatalı tatlı (Semra'nın tabağından)

Tabi ki bir İkea klasiği olarak sıcak çikolata içtim :)


16.30
1 fincan sıcak çikolata!

Real'den balık aldık akşama balık yiyeceğiz. Bu kadro ne zaman bir araya gelsek mutlaka balık yeriz. 


20.30
1 adet fırında levrek
4-5 kaşık patates salatası
Roka ve yeşillikli salata (fotoğraftakinden fazla yedim)

22.00
1/2 elma

Toplam 2 litreye yakın su

Günün değerlendirmesi : 
Balık ve hindi yediğim için protein ağırlıklı beslendim diyebiliriz. Hareketli bir gündü sonuçta bütün İkea'yı gezdik...

17 Aralık Cumartesi

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.seraporak.com
www.kendinizeiyibakin.com

301. GÜN

16 Aralık Cuma

08.20
1 fincan süt
1 dilim kaşar peyniri
2 dilim Uno çavdar ekmeği ile yapılmış tost


09.00
1 kupa kahve-ofiste

Bugün ofis çıkışı arkadaşımla Palladium'a gittik. Öğle yemeği saatim çok geciktiği için çok acıktım. Ara öğün de yapamadım malesef...

Palladium'da Saray Muhallebicisi'nde

15.00 
1 kase tavuk suyuna şehriye çorbası (çorbada tavuk yoktu)
1 porsiyon tavuklu pilav

1 büyük bardak ayran
Turşuları da yedim tabi :)

Kahve molası...

17.00
1 kupa americano (Kahve Dünyası)
Kaşık çikolatanın sadece ucunu yedim sapını bıraktım, arkadaşıma da yedirmedim :) onu da diyete aldım 4 haftada 4 kg verdi bile...


Akşam arkadaşım ve kızı, Semra ve Berra, eşim ve ben olmak üzere yemeğe çıktık. Hazır Palladium'dayken Kitchenette'de yemek yedik. Biraz geç oldu ama...

21.30
1 lokma zeytinli ekmek
1 pizzanın 3/4'ünü yedim (bonfile parçaları ve parmesan peyniri vardı)
1 yudum bira (eşiminkinden)

Artık bu saatten sonra ne yiyeyim... Ama günlerdir sebze yediğim için bu akşamki seçimimden pişman değilim :)

Toplam 1,5 litre kadar su


Günün değerlendirmesi : 
Bugün yemek saatlerim çok düzensiz ve gecikmeli oldu o nedenle kötü hissettim. Ama öğünlerde güzel yedim diyebilirim. Pizza biraz geç geldiği için malesef geç bitirdim :( masada en son benim yemeğim geldi. Bugün normalden az su içtim. Su içmeyi çok severim. 

16 Aralık Cuma

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.seraporak.com
www.kendinizeiyibakin.com

300. GÜN

15 Aralık Perşembe

Bugün blogumun 300.günü :) çok mutluyum. Takip eden ve beni yazmaya motive eden herkese çok teşekkür ediyorum. Aslında bunu 365 günlük bir proje olarak düşünmüştüm ama o kadar güzel yorumlar alıyorum ki sanırım 1 yıl dolsa bile yazmayı bırakmayacağım. Hem bilgilerimi hem de yaşadıklarımı paylaşmak ve başkalarının hayatında güzel değişikliklere neden olmak çok hoş bir duygu. Sayenizde her geçen gün takipçi sayım artıyor. Başlangıçta 100-200 kişiyken şimdi günde 600-700 kişi blogumu okuyor. Ne mutlu bize! :)

Bu sabah kahvaltımı evde yapmadım. Acelem vardı, ama yine de sütümü içtim.

09.00
1 fincan süt


10.00
2 dilim Wasa
1 dilim kaşar peyniri
1 kupa kahve

Öğle yemeğimi yine Ataşehir Değirmen'den sipariş verdim.


14.00
1 kase ezogelin çorbası
7 kaşık taze fasulye
1 yuvarlak kepekli ekmek

17.30
1 adet elma

Bugün artık son kalan karnıbaharımı yiyeceğim. Bu hafta hep ev yemekleri yedim. Ne güzel :)


20.30
7  kaşık kıymalı karnıbahar yemeği
2 kaşık yoğurt
1 dilim Trabzon ekmeği (2 kare dilim ekmek büyüklüğünde)

Eşim halı saha maçından gelince patlamış mısır yapmamı istedi. Halbuki spor yapmışken dikkat etse ne güzel olurdu. Ama erkek mantığı işte çok yoruldum birşeyler yemem lazım ! :) Eee tabi koca bir tencere mısır petlatınca ben de yedim :(

22.00
2 kupa dolusu patlamış mısır

Toplam 2 litre kadar su

Günün değerlendirmesi :
Evdeki yemekler bitti hayırlı olsun :) yarın akşam dışarda yememiz kesinleşti artık. Kaç gündür sebze ağırlıklı yiyorum yarın daha kalorili yemeyi hak ettim değil mi?

15 Aralık Perşembe

Diyetisyen Serap Orak Tufan

www.kendinizeiyibakin.com
www.seraporak.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...